Načelnik Glavnog stožera uvjerava da imamo dovoljno ljudi koji će letjeti Rafaleima i brinuti za njih

'Za ove zrakoplove koji su stigli imamo dovoljno pilota'

Tihomir Kundid
FOTO: Screenshot/RTL Danas

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid nakon dolaska prvih šest borbenih aviona Rafale kaže kako su svi u vojnoj profesiji danas sretni i ponosni.

“Borbeni zrakoplov je ipak simbol borbene moći. U svemu ovome nisam bitan ja, nego sustav oružanih snaga. Ovaj događaj na Plesu je početak nove ere hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog tri razloga. Prvi je da su ovi zrakoplovi donijeli novu dimenziju zračne nadmoći, ali i borbene potpore kopnenim i pomorskim snagama”, kazao je u razgovoru za RTL Danas.

Drugi je razlog to što je eskadrila Rafalea eksponencijalan skok u borbenim sposobnostima hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a treći – pristup vrhunskoj vojnoj tehnologiji koja će utjecati na tehnološki razvoj oružanih snaga u cjelini, dodaje Kundid.

Nastavlja se obuka novih pilota

Navodi da je na svečanosti dolaska aviona manje-više bilo sve po planu, osim Krila Oluje koja nisu mogla letjeti zbog vremenskih neprilika.

“Ovaj događaj je izazvao veliku pozornost stručne javnosti i građana Hrvatske jer opremanje i modernizacija je ključan preduvjet da bi oružane snage bile suverene u provedbi zadaća, a to je prije svega obrana nacionalnih teritorija i zaštita nacionalnih interesa”, objasnio je Kundid.

Na pitanje imamo li dovoljno pilota i mehaničara, odgovara: “Za ove zrakoplove koji su stigli imamo dovoljno pilota, mada se nastavlja proces obuke i osposobljavanja novih”.

Što će se dogoditi s MiG-ovima?

Kundid kaže da su MiG-ovi koje je Hrvatska vojska dosad imala i dalje operativni. “Dokle god će njihov operativni resurs važiti, oni će i dalje štititi hrvatski zračni prostor. Kada završi njihova operativna upotreba, donijet će se odluka o njihovom materijalnom zbrinjavanju”, rekao je Kundid.

Navodi da ostalih šest Rafalea, prema ugovoru, stiže od rujna iduće godine, jedan po jedan. “Piloti su spremni i imamo dovoljan broj osposobljenog tehničkog osoblja koji je proveo obuku u Francuskoj za cijelu eskadrilu Rafalea”, zaključio je Kundid.