HDZ-ov direktor od županijske firme 2010. kupio Škodu za 3430 eura. Danas, 14 godina kasnije, prodaje je za 5000 eura

Automobil je prvotno koristila županijska tvrtka, a onda ga je Jelić prodao sam sebi

FOTO: Pixsell

Ravnatelj Središnjeg državnog ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (SAFU), HDZ-ov Dragan Jelić, prije dva dana, 23. travnja, objavio je na Index oglasima prodaju svog automobila Škoda Octavia, proizvedenu 2006. godine. Cijena koju je naznačio iznosi 5000 eura. Istu tu Škodu Jelić je kupio 10. siječnja 2010. godine za tadašnjih 25.830 kuna (danas oko 3430 eura).

Jelić je taj automobil kupio od tvrtke CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, čiji je direktor bio od svibnja 1999. do ožujka 2016. kada odlazi na mjesto pomoćnika ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, Gabrijele Žalac. Tvrtka u kojoj je radio i od koje je kupio automobil za 25.830 kuna, a sada ga prodaje značajno skuplje, likvidirana je i brisana iz Sudskog registra 9. siječnja 2020.

Škodu Octaviju, danas nepostojeća tvrtka CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, nabavljala je 10. studenoga 2006. godine i plaćena je 159.887 kuna (bez PDV-a). Njome se koristio Dragan Jelić kao tadašnji direktor tvrtke u vlasništvu Brodsko-posavske županije, a onda ju je – na temelju dogovora sa samim sobom – što je vidljivo iz računa, sebi prodao za 21.000 kuna plus 4830 kuna PDV-a. Nije poznato u kojem je roku platio taj iznos, jer na računu piše kako će s o tome dogovoriti direktor CTR-a, Dragan Jelić, s kupcem Draganom Jelićem.

Telegram je došao do računa iz 2010. godine

Krivo navodi da je prvi vlasnik

Dakle, za tri godine i tri mjeseca koliko je kao službeno vozilo koristio Škodu Octaviju, otkupljuje je za 133.057 tadašnjih kuna manje nego što ju je, bez PDV-a, platila njegova tvrtka. Zanimljivo, Jelić je tu Škodu u svojoj imovinskoj kartici, ispunjenoj 14. ožujka 2019. kada sredinom veljače te godine dolazi na mjesto pomoćnika tadašnje ministrice Žalac, procijenio na ondašnjih 50.000 kuna (danas oko 6640).

Dakle, sam je vrijednost Škode procijenio dvostruko više nego što ju je platio, odnosno kao direktor CTR-a prodao sam sebi. Telegram nije uspio dobiti podatak tko je prije prodaje obavio procjenu vrijednosti Škode ni koliko je kilometara za te tri godine prešla. No, iz računa koji smo dobili, vidljivo je kako se kupac službene Škode, Dragan Jelić iz Slavonskog Broda o svemu dogovarao s direktorom tvrtke CTR iz Slavonskog Broda, ili kraće – sam sa sobom.

U oglasu, koji je moguće naći na mrežnim stranicama spomenutog portala, Jelić, koji se kao prodavatelj sakrio iza imena ”dado107”, kaže kako je Škoda ”redovito servisirana i korištena kao obiteljsko vozilo”, te navodi da je on prvi vlasnik, što je netočno, jer je taj automobil kupila tvrtka na čijem je čelu bio. Dakle, tvrtka je, a ne Dragan Jelić, bila prvi vlasnik, pa je zbog toga više od tri godine bila službeno, a tek potom obiteljsko vozilo.

Screenshot Index oglasi

Automobil prodao sam sebi

Oglas kojim aktualni ravnatelj SAFU-a ovih dana na prodaju nudi automobil Škodu Octaviju, tražeći za nju 5000 eura, a prije više od 14 godina platio ju je 3430 eura, najbolji je dokaz bagatelne kupnje kad je Dragan Jelić taj automobil prodao sam sebi, kao odgovorna osoba tvrtke u kojoj je tada radio.

U dva navrata nazvali smo broj 098 406xxx, naznačen u oglasu da bi zainteresirani kupci mogli dobiti dodatne informacije, no nije bilo odgovora, pa smo poslali SMS poruku. Jelić je u SMS-u pitao što nas konkretno zanima pa smo, među ostalim, upitali je li prodavatelj prvi vlasnik i posjeduje li račun o kupnji. Naša prepiska u Jelićevo radno vrijeme, u četvrtak, 25. travnja, završila je bez njegova odgovora.

Zaposlio svoju suprugu

Jelić je inače dva puta bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda i oba puta je izgubio od aktualnog gradonačelnika Mirka Duspare. Kao osobni izbor Andreja Plenkovića, na mjesto ravnatelja SAFU-a (prvo kao v.d.) došao je s funkcije državnog tajnika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

I još jedna zanimljivost: Jelić je postao direktor danas nepostojeće CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije 1. ožujka 1999. , a 1. lipnja 2010., dok je bio direktor te tvrtke, ondje je zaposlio i svoju suprugu.