Prvi maj je iza ugla. Donosimo ultimativni vodič kako ga provesti

Sjedimo na sklopivom vrtnom namještaju, otvaramo hladno pivo, roštiljamo i jednostavno ne radimo

FOTO: Unsplash

Prvi maj je u današnje vrijeme, posebice na Balkanu, gdje svaki praznik rada, blagdan, svetak ili petak pretvaramo u svojevrsnu gozbu, postao praznik za nepca. Trpamo u sebe sve moguće delicije pečene na roštilju i to je jednostavno tradicija koja se na ovom području mora poštovati.

Stoga, ako to vremenska prognoza dopusti, taj ćemo dan tradicionalno provesti vani, uz ekipu s posla, prijatelje i članove obitelji. Kako to obično biva, tradicija jednostavno nalaže podjelu poslova – od osobe za roštilj do one zadužene za hlađenje pića. Za svakog od njih imamo savjete. No, krenimo redom.

Ekipa će se, prirodno, okupiti oko roštilja, no uvijek ima ona jedna osoba koja “povuče”, odgovorna da meso ili povrće ispadnu savršeni. Nažalost, na toj je osobi obično i održavanje vatre, ali i nabavka ugljena.

Za ‘MVP-ja roštilja’

Kako bismo upravo tom “MVP-ju roštilja” olakšali, izdvojili smo tri provjereno dobra recepta, a svaki od njih obuhvaća jednu komponentu kao glavnu – od povrća, svinjetine do piletine.

Za pripremu potonjeg savjetujemo prethodnu marinadu u pivu. Naime, u zdjeli pomiješajte češnjak, kajenski papar, sol, peršin te Staročeško svijetlo lager pivo ili novo Staročeško crveno lager pivo.

Riječ je o laganom svijetlom pivu koje sadrži manji postotak alkohola, zbog čega idealno paše uz meso. Piletinu stoga marinirajte u spomenutim začinima, dodajte ulje i pivo i ostavite oko dva sata. Piletinu potom pecite šest do osam minuta sa svake strane.

praznik rada prvi maj roštilj
Kaboompics

‘Tajna je u marinadi’

Od svinjetine smo odabrali provjereno dobro carsko meso za koje ćete također morati pripremiti marinadu. Pomiješajte ulje, tri češnja češnjaka, dvije žlice senfa, sol, papar, žlicu mljevene paprike te malo limunova soka.

Marinadu utrljajte u meso koje ste prethodno narezali na kockice te ostavite najmanje dva sata. Pecite na roštilju 15-ak minuta, a poslužite uz Staročeško crveno, tamno lager pivo proizvedeno od čistog slada.

Pripremu povrća, pak, ostavite za kraj. Tikvice najprije operite, a potom narežite na komade debljine od oko centimetar i pol. Začinite soli i paprom te dodajte malo limunove korice koja će dodati kiselinu. Pecite ih na zagrijanoj rešetki oko tri minute sa svake strane. Po želji ih, nakon pečenja, dodatno začinite kajenskim paprom.

Za ‘majstora salate’

Ostavimo sad majstora od roštilja da se lagano dimi uz spomenute delicije i hladno pivo. Prelazimo na drugu važnu kariku – osobu od salate. Mnogi zaboravljaju na ovu važnu komponentu, no hladna salata uz roštilj, za vruće dane kakvi obično bivaju prvog dana svibnja, neizostavan je dio.

Uz meso će se najbolje slagati krastavci s jogurtom, dok će uz tikvice odlično ići i svježa rajčica začinjena soli i bosiljkom. Ako u ekipi nemate novopečeni zaljubljeni par, nemojte zaboraviti na luk.

Kako je ipak riječ o prvomajskom druženju, ne smijemo izostaviti tradicionalni grah. Skuhajte ga dan prije, a potom ocijedite i dodajte mu crveni luk nasjeckan na kolutiće. Začinite po želji, dodajte ocat i poslužite hladno.

Ovu osobu ujedno treba zadužiti i za sve one popratne sadržaje, poput nabavke umaka i kruha. Na to često zaboravimo, a riječ je o izrazito važnim zadacima.

praznik rada prvi maj
Pivovara Daruvar

Za ‘cuga majstora’

Jednostavno nema dobrog roštilja bez adekvatnog osvježavajućeg pića. Kako je ipak riječ o obilježavanju ovog dana, nezaobilazan odabir je hladno pivo. Staročeško svijetlo lager pivo i novo Staročeško crveno lager pivo odlično će ići uz svaku vrstu mesa s roštilja, kao i umaka.

Riječ je o pivu koje karakterizira punoća okusa te zlatnožuta boja s postojanom bijelom pjenom. Blago je karbonizirano, slatkastog okusa, nadopunjeno srednje jakom gorčinom s tri vrste hmelja.

Sladno herbalna aroma odlično ide i uz tvrde sireve, a osvježavajući okus idealan je za tople proljetne dane, posebno uz vatru i roštilj.

‘Za ‘fun majstora’

Nadalje, uoči tradicionalnog obilježavanja Prvog maja nužno je ne zaboraviti sve one popratne sadržaje, potrebne za održavanje dobre atmosfere. Naime, često se fokusiramo isključivo na hranu i piće.

Upravo zbog toga posebno izdvajamo zadatke “fun majstora”, osobe koju morate zadužiti za sve zabavne sadržaje. Svakako predlažemo popularne UNO karte, set za badminton te nogometnu loptu.

Postoje i pojedine aplikacije za zabavne igre, poput popularnog Aliasa, odnosno igre asocijacija, ili “Pogodi tko sam” u kojoj igrači pogađaju osobe iz javnog života. Potonju možete i sami kreirati. Trebat će vam nekoliko kemijskih olovaka te običnih post-it papirića.

praznik rada vodič za prvi maj staročeško
TMG Creative

‘Za vođu ekipe

Svakako savjetujemo pripremu cijelog roštilja nekoliko dana unaprijed, kako biste bili sigurni da ništa neće nedostajati. Ipak, ništa od navedenog, naravno, ne bi bilo moguće bez dobro raspoložene ekipe.

Potrebna je, stoga, i ona jedna osoba koja će okupiti ljude, kreirati popularnu WhatsApp ili Viber grupu i okupiti društvo. Na toj je osobi ujedno i najteži posao, no uz jednostavan vodič organizacija je znatno lakša.

Ipak, usred organizacije, ali i druženja, između okretanja mesa, točenja piva ili kartanja, pokušajte se, barem na kratko, prisjetiti svih onih radnika koji su nam svojim istupima i štrajkovima omogućili bolje uvjete rada.


Sadržaj je nastao u suradnji sa Staročeškim pivom.