Nova ZKM-ova predstava bavi se nasiljem nad ženama iz pozicije triju suvremenih dramatičarki iz Hrvatske, Slovenije i Srbije

"Kraj svijeta u tri čina" nakon beogradske, zagrebačku premijeru ima 17. svibnja. Režiju potpisuje Selma Spahić

FOTO: Dragana Udovičić

“Kraj svijeta u tri čina” naslov je suvremene dramske predstave o snazi ženskog iskustva u režiji Selme Spahić, nastale u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Beogradskog dramskog pozorišta i Slovenskog narodnog gledališča Maribor (Festivala Borštnikovo srečanje) čija će premijera u ZKM-u u Zagrebu biti 17. svibnja.

Komad je nastao prema tekstovima “Pod suknjom” Kristine Kegljen, “Aktivistkinje” Katje Gorečan i “Svijet zaslužuje kraj svijeta” Tijane Grumić koje, po riječima dramaturginje Ivane Vuković, obilježava snažan feministički i autorski pristup temi nasilja nad ženama u pandemiji, stvarajući uzbudljiv univerzum značenjski bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu.

Svijet onkraj patrijarhalnog

Taj se otpor ne odnosi samo na svijet tekstova, već i na poziciju autorica i kulturnih radnica svjesnih da ovise stalno o nekom (rijetkom) natječaju. Ženska osveta i otpor tako se otvaraju kao ključna zajednička pitanja koja postaju režijska provodna nit, “nevažno jesmo li u svjetovima majki, kćeri, vještica i 18 prepariranih ptica, jedne svinje i 13 pupčanih vrpci, gromova i blata, ili svijetu bijele suvremene galerije ženske povijesti, s trenutačnim postavom o radnicama u kulturi koje pozivaju na protest”.

Dragana Udovičić

“Na kraju, sve je to jedan svijet, onaj onkraj patrijarhalnog, čiji proplamsaji katkad dobace i do kolektivne svijesti, a za koji ipak nismo sigurne postoji li zaista ili ga samo sanjamo. Taj svijet inzistira u usmjeravanju ogledala k nama samima – kako gledamo (na) žene dok se zauzimaju za svoje živote jest političko pitanje”, smatra Vuković.

Po njezinim riječima, “Kraj svijeta u tri čina” suvremeni je dramski omnibus koji suverenom izvedbom pokazuje snagu ženskog iskustva od prasvijeta do danas, od univerzalnog do usko teatarskog, upozoravajući nas da je s aktualnim, vladajućim vrijednostima, kraj svijeta davno stigao.

Glumačke snage iz tri države

Predstava je nastala u okviru međunarodnog kazališnog projekta “Skriveni glasovi u sjeni pandemije”, kojim se ZKM priključuje podizanju glasa kad je riječ o nasilju nad ženama, koje je dodatno eskaliralo za vrijeme karantene izazvane pandemijom.

“Pod suknjom” izvode Katarina Bistrović Darvaš i Anđela Ramljak, “Aktivistkinje” su Petra Golec Horvat, Nina Kuclar Stiković, Rina Pleteršek, Barbara Polajnar, Milena Pučnik, Špela Setničar i Gaja Višnar, a “Svijet zaslužuje kraj svijeta” izvode Iva Ilinčić, Mirjana Karanović, Milica Stefanović i Bojana Stojković.

 Dragana Udovičić

Scenografiju potpisuje Urša Vidic, kostime Belinda Radulović, glazbu je skladao Draško Adžić, a oblikovatelj rasvjete je Aleksandar Čavlek.